NS 601

(5 inch)

 

 

Het model is na gemaakt uit de ns serie 600 of wel beter bekend als bijnaam de Hippel. Na de 2e wereld oorlog heeft de NS voorheen de SS een collectie uit Engeland overgenomen en werden voor rangeer werk prima in dienst gesteld in de serie nummers 501 tot 510 genoemen. later heeft de ns een serie besteld bij de fabriek van English Electric Company (EEC) te Londen.  In deze serie zoals op de foto hierbij de nieuwe 600 serie werden de fouten verbeterd waardoor de constructie sterker werd. ze werden vaak gebruikt voor lichte goederen vervoer voor het laden en lossen van goederen. Helaas in de begin jaren 90' kwam er een eind aan de eerste 600 serie buiten dienst gesteld doordat ze te licht werden voor de werkzaamheden en niet meer aan de eisen voldeden en tot heden toe naar de sloop gebracht werden.

wel zijn er nog enkele van de serie bewaard gebleven in nederland zoals bij de VSM de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.

 

op deze foto is deze model perfect na gebouwd op 5 inch spoor (127 mm). wel moet er nog een bijzit wagen gebouwd worden om met deze loc op de grondbaan te kunnen rijden.    later meer info hiervoor over.